четверг, 27 сентября 2018 г.

Школа - духовна колиска народу

28 вересня - 100 років від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського (1918–1970), українського педагога, письменника, публіциста, громадського діяча.
В.А.Сухомлинський є автором 48 монографій, понад 600 статей, 1500 оповідань і казок, притч та новел для дітей. Найвідоміша його праця – «Серце віддаю дітям», перекладена на 30 мов світу, її перевидавали 54 рази. Загалом твори В.О. Сухомлинського видано 53-ма мовами світу накладом майже 15 млн. прим. Його книги присвячені головним чином вихованню і навчанню молоді, педагогізації батьків.
39-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО затвердиларішення про відзначення у 2018 році на рівні ЮНЕСКО 100-річчя від  дня народження Василя Сухомлинського.
Номінаційне досьє було підготовленоНаціональною академією педагогічних наук України і внесено на розгляд країн-членів Організації Національною комісією України у справах ЮНЕСКО за підтримки національних комісій у справах ЮНЕСКО Німеччини, Литви і Польщі, а також Університету Ньюкасла,Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, та Університету Монаша,  Австралія.
На думку президента Національної академії педагогічних наук України, академіка Василя Кременя, "Василь Сухомлинський є знаковою постаттю минулого, в якій уособлено найкращі національні риси й стремління. Педагог зумів утілити ідеї розвитку особистості у практику Павлиської школи, створивши реальний проект Школи Радості в тоталітарній державі та продемонструвавши зразки педагогічної мудрості, що має велике значення не лише для вітчизняної педагогіки, а й для світової гуманітарної думки загалом. Його ідеї відповідають загальноцивілізаційним тенденціям розвитку, що дедалі більше утверджуються і в Україні. Ці ідеї незаперечно утвердилися у філософії освіти і педагогіці періоду незалежності нашої країни й нині становлять стрижень реформаторських процесів освітньої сфери. Одна з них — це особистісний підхід до організації навчання і виховання, загалом до роботи з дітьми та юними громадянами" [Кремень В. Педагогіка Василя Сухомлинського: відповіді на запити часу // Голос України. - 2018. - №176 (20.09). - С. 4.]. 

Василь Олександрович Сухомлинський вважав, що:
***
Школа – це не комора знань, а світоч розуму, святиня і надія, духовна колиска народу, норовливе дитя суспільства. Це – світ душевних людських доторкань, зосередження добрих почуттів, тонких переживань. Це – вічне вогнище краси, освіти й освіченості. В школі дитина проводить один з найважливіших періодів свого життя, а не лише засвоєння знання, вміння, навички, способи діяльності.
***
Виховуючи свою дитину, ти виховуєш себе.
***
Совість — це емоційний страж переконань.
***
Знання без виховання – меч в руках божевільного.
***
До хорошого уроку учитель готується все життя.
***
Залізо іржавіє, не знаходячи собі застосування, стояча вода цвіте, а на холоді вкривається кригою, розум же людини, не знаходячи собі застосування, хиріє.
***
Хоча б над тобою було сто вчителів – вони будуть безсилі, якщо ти не зможеш сам змусити себе до праці і сам вимагати її від себе.
***
Праця – це одне з найчистіших і найшляхетніших джерел емоційного стану, радості діяння, творення. Думка, що народжена, збуджена, витончена в праці, стає радісною, оптимістичною.
Головний зміст і мета сімейного життя — виховання дітей. Головна школа виховання дітей — це взаємини чоловіка і дружини, батька і матері.
***
Для того щоб виховати справжніх чоловіків, потрібно виховувати справжніх жінок.
***
У наших школах не повинно бути нещасливих дітей, душу яких гнітить думка, що вони ні на що не здібні. Успіх у навчанні — єдине джерело внутрішніх сил дитини, які породжують енергію для переборення труднощів, бажання вчитися.
***
Якщо люди говорять погане про твоїх дітей — вони говорять погане про тебе.
***
Поважайте дитяче бажання бути хорошим, бережіть його як найтонший рух людської душі, не зловживайте своєю владою, не перетворюйте мудрості батьківської влади в деспотичне самодурство.
***
Дитина — дзеркало родини; як у краплі води відбивається сонце, так у дітях відбивається моральна чистота матері і батька.
***
Любов — це насамперед відповідальність, а потім уже насолода, радість.

В бібліотеках Павлоградської міської ЦБС можна знайти та почитати твори В.О.Сухомлинського:
Сухомлинський В.О. Вибрані твори. В 5 т. - Київ: Радянська школа, 1976-1977.
Сухомлинський В.О. Батьківська педагогіка. - Київ: Радянська школа, 1978. - 263 с.
Сухомлинський В. Всі добрі люди - одна сім'я: збірка творів. - Харків: Школа, 2012. - 160 с.
Сухомлинський В. Вогнегривий коник: Казки. Притчи. Оповідання. - Київ: Вікар, 2008. - 200 с.
Сухомлинський В.О. Гаряча квітка: Оповідання та казки. - Київ: Веселка, 1978. - 103 с.
Сухомлинський В.О. Казки школи під голубим небом: Казки, притчи, оповідання. - Київ: Освіта, 1991. - 190 с.
Сухомлинський В. Квітка сонця: Казки, притчи, оповідання. - Харків: Школа, 2015. - 240 с.
Сухомлинський В. Сто порад учителеві. - Київ: Радянська школа, 1988. - 302 с.
                                                     та ін.

Комментариев нет:

Отправить комментарий