среда, 24 января 2018 г.

170 років від дня народження Василя Івановича Сурикова (1848–1916), російського художника.
Портрет художника Сурикова. В. Серов
Василь Іванович Суриков - видатний майстер історичного живопису. Вже перше його значне полотно - "Ранок стрілецької страти" (1881) - відразу привернуло увагу художньої громадськості та принесло популярність. У своїх картинах Суриков зображував переломні, критичні моменти історії, реальних історичних діячів і (поряд з ними) узагальнено-типізовані, в той же час наділені яскравими, індивідуальними характерами образи людей самих різних статків.
Особливої емоційної гостроти надає полотнам В.І.Сурикова соціальний або особистісний конфлікт, закладений в тематичну основу творів. Такіми є картини "Меншиков в Березові" (1883) - зображення всесильного тимчасового правителя Петра I в опалі, "Бояриня Морозова" (1887) - монументальне полотно, на якому зображено зіткнення старообрядництва з "Ніконіанством", героїзм і фанатичність головного персонажа - Морозової.
Широтою та поліфонічністю композиції, яскравістю та насиченістю колориту відрізняються його роботи "Взяття сніжного містечка" (1891) - епізод народної гри на Масляному тижні, "Підкорення Сибіру Єрмаком" (1895) - протиборство двох народних стихій; драматизм моменту і мужність солдата відображені в картині "Перехід Суворова через Альпи" (1899). 
Сурикову належить серія портретів і акварелей.

Комментариев нет:

Отправить комментарий