среда, 14 февраля 2018 г.

90 років тому, 14 лютого 1928 року в Кембриджі (Великобританія) народився професор, незмінний ведучий програми «Очевидное — невероятное»  Сергій Петрович Капиця. Його батько - видатний фізик, нобелівський лауреат Петро Капиця.

У 1979 році Сергій Капиця нагороджений премією Калінга: вищою наградою ЮНЕСКО за виключні досягнення в галузі популяризації науки. Таким чином була оцінена його діяльність в якості ведучого програми «Очевидное — невероятное».

Його яскраві цитати не втрачають актуальності:

Ніщо не заважає людині завтра стати розумнішою, ніж вона була вчора.
Історія тривалий час була «прикладною наукою» - її «прикладали» до точки зору того чи іншого правителя.
Керувати – це значить не заважати хорошим людям працювати.
Якби замість мільярдів, які витрачаються на збройні сили, знайшлися б мільйони на освіту та охорону здоров`я, то для тероризму не було б місця.
Тільки протиріччя стимулюють розвиток науки. Їх треба підкреслювати, а не замазувати.
Не комп`ютер може довести людину, а інтернет. Чудовий російський психолог Олексій Леонтьєв сказав в 1965 році: «Надлишок інформації веде до зубожіння душі». Ці слова повинні бути написані на кожному сайті.
Якщо ж все підпорядковувати грошам, то грошима все і залишиться, не перетворяться вони ні в шедевр, ні у відкриття.
Телебачення, найсильніший засіб взаємодії людей, зараз знаходиться в руках тих, хто абсолютно безвідповідально ставиться до своєї ролі в суспільстві.
У жінці може відштовхнути вульгарність. Іноді вона ж і приваблює, так що візьми й розбери.
Костюм дисциплінує чоловіка, внутрішньо організовує. Колись радіодиктори Бі-Бі-Сі читали новини у смокінгах і вечірніх сукнях, хоча слухачі їх і не бачили.
Знаєте, в чому моя головна розбіжність з церквою? Я кажу, що це людина Бога придумала, а вони - що навпаки.
Культуру треба насаджувати! Навіть силою. Інакше нас усіх чекає крах.
Ніде не бачив більш зацькованих чоловіків, ніж в Америці. Вони в страшному стані знаходяться, агресивний фемінізм їх добиває.
Жінки раніше одягалися нудніше. Зараз колосальний діапазон: від жахливої ​​несмаку до дуже пристойно одягнених людей. Але друге помічаєш чомусь набагато рідше, ніж раніше.
Я – російський православний атеїст.

Комментариев нет:

Отправить комментарий