вторник, 15 мая 2018 г.

15 травня - 170 років від дня народження Віктора Михайловича Васнєцова (1848–1926), російського живописця.
Всі з дитинства пам'ятають казково–билинні сюжети художника–передвижника Віктора Васнєцова - картини «Альонушка», «Богатирі», «Три царівни підземного царства», «Витязь на роздоріжжі», «Іван Царевич на Сірому Вовку». 
Але значне місце у творчості художника займає релігійний живопис. 
Взяти участь в оформленні Володимирського собору художнику запропонував історик мистецтва, професор Київського університету Адріан Прахов. Він керував внутрішнім оздобленням собору. Васнєцов на той час уже був знаним майстром. Васнєцов погодився не відразу, бо вважав цю справу «за значенням і величчю надзвичайно серйозною». 
Під орудою Віктора Васнєцова у Володимирському соборі розписано весь головний неф храму, середню частину хорів и три сторони стовпів, що відділяють центральний неф від двох бокових. Стіни собору Васнєцов покрив орнаментальними прикрасами, у яких фантастичні квіти й дивовижні звірі сплітаються у вигадливі барвисті візерунки. Серед композицій — «Богоматір з немовлям», «Радість праведних про Господа», «Страшний суд», «Хрещення Русі», зображення історичних діячів, що зараховані до лику святих, зокрема, княгині Ольги і князя Володимира, Олександра Невського, Нестора–літописця та ін.
Віктор Васнєцов спеціально їздив до Італії знайомитися з візантійським мистецтвом,а в Києві, куди переїхав у 1885 році, вивчав фрески Софійського собору і Михайлівського Золотоверхого монастиря. Художник віддав розпису Володимирівського  собору вісім років.

Комментариев нет:

Отправить комментарий