четверг, 8 ноября 2018 г.

9 листопада - День преподобного Нестора Літописця

Життя та діяльність цього видатного ченця Києво-Печерської Лаври досі залишаються маловідомими. Але абсолютна більшість дослідників літописання схиляється до того, що Нестор є автором першого літопису, що дійшов до наших днів, – «Повісті временних літ».
Сама «Повість» характеризує свого творця як зрілого й мудрого мислителя, що написав цілісний історико-філософський і літературний твір винятково високого рівня. «Повість» не має аналогів у середньовічній європейській історіографії. 
Як слушно писав академік Д. Лихачов, «Нестор зв’язав руську історію з світовою, надав їй центрального значення в історії європейських країн. Показати Руську землю в шерезі інших держав світу, довести, що руський народ – не без роду й племені, що він має свою історію, якою має право пишатися, – такою була прекрасна для свого часу мета, яку поставив перед собою складач «Повісті».
Видатний український історик М.Ф.Котляр вважає головною історичною заслугою Нестора в тому, "що він зумів виробити власний погляд на історію своєї країни, створити оригінальну світоглядну концепцію. Свою долю він не відділяв від долі батьківщини, завдяки чому головна праця його життя «Повість временних літ» сприймається не лише як величне епічне полотно, а й як ліричний твір, що найкращим чином характеризує його світлого й благородного творця".

Про Нестора Литописця та інших видатних діячив України читайте в книзі:
Котляр М.Ф. Історія в життєписах / М.Котляр, В.Смолій. – Київ: Час, 1994 . – 327 с. : іл. – (Україна. Голоси історії). 

Комментариев нет:

Отправить комментарий